Toskánská vinařství
Buonamico
Panství Buonamico se nachází jihozápadně od Montecarla, v oblasti Cercatoja, a rozkládá se na ploše 100 hektarů, z nichž 48 je věnováno specializovaným vinicím. Vinařství založili na počátku 60. let 20. století renomovaní restauratéři z Turína s cílem vybavit své restaurace víny z Montecarla. Dnes se panství, které vlastní rodina Fontana rozrostlo jak o vinice, tak o vinný sklep. Při zachování základních rysů tradičního vinařského stylu se Buonamico nyní stalo jedním z předních výrobců vína v Montecarlu.
Castello di Farnetella
Castello di Farnetella je panství o rozloze 432 hektarů, z nichž 56 je osázeno vinicemi, které se nachází v obci Sinalunga v provincii Siena. Castello di Farnetella, které v roce 1981 zakoupila rodina Poggiali, majitelé vinařství Felsina v Castelnuovo Berardenga, leží ve velmi specifické klimatické oblasti, jihovýchodně od zóny Chianti Classico a severně od Montalcina. Celá oblast leží v zóně Chianti Colli Senesi DOCG, a má tak výhodnou pozici v rámci celkového zeměpisného vymezení oblasti Chianti. Vinice a olivové háje panství se nacházejí v blízkosti středověké vesnice v nadmořské výšce od 220 do 560 metrů. Nejreprezentativnější vinice se nacházejí vysoko na široké, dobře exponované plošině za vesnicí, v nadmořské výšce 520-540 metrů. Půda je tvořena vrstevnatými pískovci s naplaveninami a jíly smíšenými s minerálně bohatými sedimenty mořského dna, které zajišťují jemnou přirozenou úrodnost.
Castelvecchio
Vinařství Castelvecchio vyniká kvalitou mimořádně přesné vinifikace, používáním nejmodernějších technologií, péčí o tradici a láskou, s jakou se provádí každá fáze, od sklizně až po zrání, při plném respektování přírodní rovnováhy. Pečlivá kontrola kvality hroznů, které se vybírají výhradně z vlastní půdy, a pečlivý výběr dubových sudů a bariků pro zrání zaručují vysokou kvalitu vín. Pozemky společnosti Castelvecchio se rozkládají uprostřed medicejské oblasti na hřebeni mimořádně úrodných a sluncem ozářených kopců s plným vinařským využitím, které se nacházejí v provincii Prato a pouhých 10 km od Florencie, v průměrné výšce 250 metrů nad mořem, na ploše přibližně 40 hektarů.
Cupelli
Cantina Cupelli se nachází na úpatí kopců San Miniato (v srdci Toskánska, mezi Pisou a Florencií). Cupelli farma začala v roce 1952 pěstovat vinnou révu a vyrábí toskánská vína z autochtonní vinné révy Trebbiano toscano, Canaiolo, Sangiovese, Ciliegiolo a Colombana. Sklep vedl Amelio Cupelli a jeho vína měla již tehdy zvláštní vlastnosti a pozoruhodné vlastnosti v kyselosti a svěžesti. Právě pozorování těchto podmínek nás přesvědčilo o velkém potenciálu území a hroznů, a tak se v roce 2008 zrodil projekt šumivého vína přírodního kvašení. Touha růst a inovovat vedla společnost k ambicióznímu projektu výroby šumivého vína z autochtonních toskánských hroznů. Znalost naší země a pěstování vinic s maximální péčí umožnily novou a odlišnou interpretaci hroznů v šumivých vínech Cupelli metodou classico.
Dalle Nostre Mani
Společnost Dalle Nostra Mani se vydala cestou rozvoje a klasifikace území, která zahrnuje zachování toskánské zárodečné plazmy vinné révy a také zachování starých opuštěných vinic. Naše vinice obděláváme bez použití herbicidů, sekáme trávu, která roste podél řad vinic, aniž bychom ničili přirozenou vegetaci, která žije na půdě. Mezi odrůdami, které pěstujeme, vyniká zejména Sangiovese, ale jsou zde i vzácné staré odrůdy, které byly kdysi odsouzeny k upadnutí v zapomnění, “relikty” enologické minulosti bohaté na rozmanitost révy, jako jsou Foglia Tonda, Pugnitello, Abrostine, Bonamico a Abrusco. Jsme přesvědčeni, že “drobné” původní vinice jsou tím, co je třeba k překonání globalizace, představují příležitost vyniknout jedinečnými, neopakovatelnými, silně charakterizovanými produkty; zejména pro území tak bohatá na tradice a rozmanitost vinné révy, jako je Toskánsko.
Felsina
Bylo to v roce 1966, kdy Domenico Poggiali Fèlsina udělal odvážný krok a koupil panství. Rozhodl se investovat do kvality vína a odbornosti mladého týmu. Jejich vášeň pro víno se spojila se schopnostmi obchodníků a pod jejich vedením vnesli do svého podnikatelského záměru modernost, aniž by však opustili ducha tradice. Během několika let se vinice rozrostly na více než čtyřicet hektarů a změnila se i duše a organizace podniku. Jako všichni dobří zemědělci se snaží především chránit přirozenou úrodnost půdy, o což usilují tím, že jsou otevřeni novým technikám, vyhýbají se nadměrnému množství a pracují v experimentálním prostředí, které zahrnuje biodynamickou produkci prostřednictvím nejmodernějších technologií a inovací dostupných po celém světě. Pěstování révy se používá k získání nejlepších, z morfologického a fyziologického hlediska vyzrálých hroznů a jejich následné přeměně na vína, která vyjadřují styl Fèlsina.
Il Poderone
Vinařství Terre dell’Etruria se nachází v obci Magliano v Toskánsku, v srdci oblasti Maremma a Morellino di Scansano, v provincii Grosseto. Od roku 2006 je vinařským družstvem, které má v současné době 75 členů, a vyrábí především Morellino di Scansano DOCG, ale také čisté místní speciality rozdělené do různých kategorií Maremma Toscana IGT: Sangiovese, Ansonica, Ciliegiolo, Merlot a Vermentino. Vinný sklep s kapacitou přibližně 7 000 hektolitrů je vybaven moderním vinifikačním a skladovacím zařízením. Působivý prostor pro zrání, vybavený sudy z francouzského dubu, umožňuje dokonalé zrání a vývoj vín, jako je strukturovanější a plnější Vivesco, Morellino di Scansano DOCG. Všechny výrobní postupy na vinici i ve sklepě se řídí přísnými pravidly Consorzio Tutela del Vino Morellino di Scansano a tradicemi předávanými našimi otci.
Le Palaie
Farma Le Palaie se zrodila v roce 1996, kdy Nino Angelo Caponi koupil statek s cílem vytvořit místo klidu, kde by se jeho děti a vnoučata mohli setkávat a trávit dovolenou. Nino se narodil v rodině přímých pěstitelů, ale nechtěl mít s půdou nic společného. Vystudoval, a ve svých 24 letech řídil společnost, která se stala lídrem v odvětví logistiky vyvážení vína z Itálie, Francie, Španělska, Chile a Austrálie do celého světa. Volání po jeho původu bylo však silnější a spolu s vášní pro víno ho postrčilo k výsadbě prvních vinic a v roce 2004 i k prvnímu ročníku vína. Na panství, které se rozkládá na 150 hektarech, z nichž 19 jsou vinice, se vyrábějí čtyři červená vína, Bulizio, Sotterfugio, Sagrestano, Gatta ci Cova, dvě bílá vína, Viognier de Le Palaie a Ladra, dále pak růžové, Rosato de Le Palaie, a růžové šumivé víno Brusio D’era. Na panství rostou také olivovníky, které produkují skvělý olej. Dnes už tu otec Nino není, ale na jeho místě je kromě spolehlivých spolupracovníků jeho rodina, dvě dcery, dva zeťové, snacha a 7 vnoučat.
„Cesta je vytyčena a my po ní budeme kráčet dál.“
Marchesi Ginori Lisci
Vinařství Marchesi Ginori Lisci se rozkládá na ploše přibližně 2000 hektarů ve vnitrozemí údolí Val di Cecina, jihozápadně od Volterry, nedaleko fascinující středověké vesnice Querceto. Vinařská činnost rodiny Marchesi Ginori Lisci, známé historickou výrobou porcelánu, začala v roce 1999 vysazením prvních vinic a výrobou 9 ekologických vín, mezi nimiž je i slavné Castello Ginori s odrůdami Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah. Dnešní ambicí vinařství je ohlížet se s hrdostí za svou historií, aniž by ztrácelo ze zřetele budoucnost; příkladem je zřízení bioplynové stanice, která exspiruje fermentaci produktů a přeměňuje ji na obnovitelnou energii pro obec a pro více než 1280 rodin.
Podere Pellicano
Moje dobrodružství ve světě vína začalo v roce 2003. Byli jsme jen já, můj manžel a jedna malá farma. Začali jsme se starat o sklep a produkovat naše první vína. Zanedlouho tuto mou novou vášeň začali sdíleti i můj syn a dcera, Martina a Federico a začali se starat o vinice a podporovat náš podnik, přičemž Federico se rozhodl zaměřit se na studium zemědělství a specializovat se na vinařství a enologii. O několik let později se k nám do rodinného podniku připojil také náš syn Fabio, který se věnoval obchodní části. Podere rostlo spolu s mými dětmi. Díky tvrdé práci a nasazení mé rodiny má dnes naše Podere 10 hektarů vinic a náš podnik je silný a prosperující. Obděláváme vlastní pozemky, vinifikujeme hrozny, stáčíme vína do lahví a přímo se podílíme na jejich distribuci. Náš podnik je skutečně rodinným podnikem se vším všudy. Rád bych pokračovala ve vyprávění našeho příběhu všem, kteří by s námi chtěli Podere zažít.
Sator
Terre dell’Etruria, Società Cooperativa Agricola tra Produttori, s přibližně 3500 přidruženými zemědělskými podniky, představuje nejdůležitější podnikatelskou realitu toskánského zemědělského světa. Vinařství je pro naše družstvo důležitým výrobním odvětvím, do kterého je třeba investovat a v němž je třeba usilovat o zvýšení a zlepšení budoucích výsledků. V současné době má Terre dell’Etruria více než 100 ha vinic specializovaných na původní a čisté typy, které jsou rozděleny mezi 60 členů. V průměru se z nich ročně sklidí asi 8 000 q hroznů, které se posílají do jediného vinařství družstva, sklepa Poderone v Maglianu (Gr). To je v podstatě zaměřeno na zpracování a uvádění kvalitních produktů na trh.
Terre dell Etruria
Vinařství Sator se nachází v toskánské oblasti Maremma, asi 30 km jihozápadně od Pisy. Půda patří rodině Moscardini, již přibližně dvě století. Část pozemků se nachází na náhorní plošině nedaleko vesnice Pomaia a je součástí výrobní oblasti Montescudaio DOC. Na této náhorní plošině vytvořila příroda mozaiku půdních typů, na které se v roce 2004 Roberta a Gianni Moscardini rozhodli vysadit vinice, aby zde vyráběli vína, která vyjadřují největší potenciál jednotlivých odrůd a tohoto jedinečného území.
Torre a Cenaia / Pitti
30 hektarů vinic Torre a Cenaia produkuje několik druhů toskánských bílých a červených vín. Zejména přítomnost Pisánských hor, které chrání panství před severními vlivy, blízkost pobřeží a mořský vánek vanoucí ze západu podporují produkci vína odrůdy Vermentino. Oceněné Cenaja Vermentino je vrcholem vín Torre a Cenaia. Ale také Sangiovese, toskánská “krev Jupitera”, a další druhy vinné révy, které se na hlinité půdě v Cenaii pěstují a plodí opravdu bujně. Naše sklepy jsou výsledkem úspěšné symbiózy tradice a inovace. Dbáme na sklizeň zralých a zdravých hroznů a zpracováváme je mnoha různými způsoby v závislosti na odrůdách a vlastnostech půdy, kde rostou.